«Στον αέρα» η επιχορήγηση φωτοβολταϊκών από τα Σχέδια Βελτίωσης

Στο κενό έχουν πέσει οι υποσχέσεις της Πολιτείας προς το «σύστημα» ΠΑΣΕΓΕΣ για επιχορήγση των αγροτικών φωτοβολταϊκών από τα Σχέδια Βελτίωσης, εξέλιξη που έφερε τους Αγρινιώτες υποψήφιους επενδυτές στα σκαλοπάτια της πλατείας Βάθη.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι πρώην καπνοκαλλιεργητές, οι οποίοι βρίσκονταν στη διαδικασία σταδιακής εκρίζωσης της καλλιέργειάς τους και, παράλληλα, επιθυμούσαν να επενδύσουν σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 100 ΚW, είχαν τη δυνατότητα (κατ’ εξαίρεση σε σχέση με όσα ίσχυαν για τους υπόλοιπους αγρότες) να εντάξουν την επένδυσή τους στα Σχέδια Βελτίωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν το 20% της παραγόμενης ενέργειας να χρησιμοποιείται για αυτοκατανάλωση, δηλαδή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της αγροτικής τους εκμετάλλευσης.

Ουσιαστικά, λοιπόν, οι συγκεκριμένοι αγρότες μπορούσαν να λάβουν επιδότηση για το 50% του κόστους της επένδυσής τους με τον περιορισμό ότι θα πωλούν στη ΔΕΗ το 80% (και όχι το 100%) του ρεύματος που θα παράγουν. Αυτά, βέβαια, σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί στην πράξη οι παραγωγοί διαπίστωσαν ότι οι αιτήσεις τους «κόβονται» κατά τη διαδικασία των εγκρίσεων!

Το πρόβλημα ήρθε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα με την «κάθοδο» στην Αθήνα αγροτών της ΕΑΣ Αγρινίου, οι οποίοι, με επικεφαλής των πρόεδρο της Ένωσης, Θ. Κουτσουπιά, προχώρησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας επιτακτικά το πρόβλημα να επιλυθεί. Για να αποχωρήσουν χρειάστηκε να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι θα συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών με τους αρμόδιους υπουργούς, Θ. Τσαυτάρη κα Μ. Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τα 7.735 Σχέδια Βελτίωσης που έχουν υποβληθεί, έχουν εγκριθεί μόλις τα 3.376.

Από τη μήνιν των αγροτών δεν ξέφυγε ούτε η ΔΕΗ για την οποία καταγγέλλουν ότι, παρά το ότι έχει προεισπράξει εδώ και 2 χρόνια τα χρήματα για όλα τα έργα σύνδεσης, ήταν ανέτοιμη να συνδέσει έστω και ένα μικρό αριθμό πάρκων έως τις 29 Ιανουαρίου που έληγε η αρχική προθεσμία, ενώ ακόμα και μετά τη νέα τρίμηνη προθεσμία που δόθηκε εκκρεμούν ακόμα 150 πάρκα.

(Γιάννης Τσατσάκης, Agronews, 15/4/2013)

endergy
Η πορεία της endergy ξεκινά στο εργαστήριο Αεροδυναμικής του Ε.Μ.Π. (www.ntua.gr) το 1997 κατά την διάρκεια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών των στελεχών της στον τομέα της αιολικής ενέργειας.
Η συνέχεια περιλαμβάνει δραστηριοποίηση στην σχεδίαση και ανάπτυξη αιολικών πάρκων καθώς και στην αεροδυναμική ανάλυση και σχεδίαση ανεμογεννητριών.

Δηλώστε ενδιαφέρον

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

News, Articles, Νέα, Φωτοβολταϊκά, Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά Συστήματα, Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών, Εταιρίες Φωτοβολταϊκών, Mετατροπείς (inverters) Φωτοβολταϊκών, Βάσεις στήριξης Φωτοβολταϊκών
eXTReMe Tracker